درمان مالاریا به کمک قرص پیریمتامین Pyrimethamine

ساخت وبلاگ

بیماری مالاریا به عارضه ی ناشی از ورود انگل مالاریا توسط پشه ی آنوفل گفته می شود که معمولا به مدت ۷ تا ۳۰ روز در بدن فرد مبتلا به صورت خاموش و بدون علامت وجود دارد. به طور کلی این بیماری به دو نوع شدید و خفیف دسته بندی می شود که در صورت تشخیص به موقع، درمان مالاریا به سادگی انجام می پذیرد اما در غیر اینصورت در نوع شدید ممکن است به مرگ نیز منجر شود. داروهای ضد مالاریا معمولا برای پیشگیری و یا به تاخیر انداختن عوارض بیماری مصرف می شود و برای افرادی که به مکان های استوایی سفر می کنند بسیار پرکاربرد و ضروری می باشد. قرص پیریمتامین یکی از انواع داروهای ضد مالاریا محسوب می شود که در این زمینه داروی پرمصرفی هم به شمار می آید و معمولا همراه با داروهای دیگری استفاده می شود که ما در ادامه ی این مطلب به توضیح این دارو و چگونگی عملکرد آن در مقابله با مالاریا می پردازیم.

قرص پیریمتامین

 

قرص پیریمتامین و مشخصات کلی این دارو

قرص پیریمتامین (Pyrimethamine) که با نام تجارتی و اختصاری Daraprim هم در داروخانه ها و بازارهای مجاز دارو به فروش می رسد در دسته دارویی ضد مالاریا طبقه بندی می شود. قرص پیریمتامین را معمولا با داروی ضد باکتری سولفادوکسین به صورت ترکیبی برای درمان مالاریا استفاده می کنند و باید ذکر کنیم که معمولا کاربرد این دارو برای پیشگیری از مالاریا نمی باشد و بیشترین تاثیر آن در رفع علایم بیماری (تب، سردرد، تعریق و غیره) می باشد. مصرف قرص پیریمتامین به همراه سولفانامیدها و کینین در انواع مالاریای مقاوم به کلروکین متداول و رایج است. این دارو تنها به شکل قرص به فروش می رسد و طبق گزارش مجله پزشکی آسان طب بهترین زمان مصرف قرص پیریمتامین یکبار در روز و اندازه دوز مجاز مصرفی در بزرگسالان ۳ عدد قرص و در کودکان با توجه به شرایط سنی و فیزیکی آن ها تایید شده است. بد نیست بدانید که با توجه با خطر استفاده ی بیش از حد مجاز این دارو برای تهیه قرص پیریمتامین باید نسخه پزشک خود را به همراه داشته باشید. از تداخلات دارویی قرص پیریمتامین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱: افزایش اثر کوتریموکسازول

۲: افزایش اثر فنی توئین یا متوترکسات

۳: افزایش اثر تری متوپریم

چگونگی تأثیر قرص پیریمتامین

قرص پیریمتامین

این دارو به سهولت و آسانی از طریق دهان و سیستم گوارشی جذب می شود و در کبد متابولیزه شده و سپس دفع می شود. طی مدت ۲۴ ساعت پس از شروع درمان به قرص پیریمتامین می توان اثرات درمانی آن را در بدن مشاهده کرد که این اثرات حدود ۷ روز بعد از قطع دارو نیز در بدن دوام خواهند داشت. شایان ذکر است که نیمه ی عمر مفید قرص پیریمتامین در بدن تقریبا ۹۶ ساعت می باشد. توصیه ما به عزیزانی که قرص پیریمتامین را مصرف می کنند این است که هرگز بدون مشورت با پزشک استفاده ی خود از دارو را قطع نکنند تا شاهد عود علایم بیماری نیز نباشند. 

عوارض جانبی مصرف قرص پیریمتامین

به طور کلی می توان گفت که بیخوابی و سوء هاضمه از بارزترین و مهمترین عوارض جانبی مصرف قرص پیریمتامین به شمار می آیند اما ممکن است زخم و سوزش گلو و یا حالت کسلی و خستگی شدید هم دیده شود که نشانه های بیماری های خونی می باشد. توجه داشته باشید که اگر پس از مصرف این دارو دچار جوش های بی علت و حالت تنگی نفس گشتید، مصرف آن را قطع کرده و با پزشکتان تماس بگیرید زیرا احتمال وجود آلرژی دارویی وجود دارد.

نکات احتیاطی مهم در خصوص مصرف قرص پیریمتامین

قرص پیریمتامین

قبل از شروع درمان با این دارو و در صورت ابتلا به بیماری های زیر با پزشک خود مشورت کنید.

 √ اگر از دردهای مزمن کلیوی یا کبدی رنج می برید.

√ در صورتی که از بیماری آنمی (کم خونی) رنج می برید.

√ اگر نسبت به استفاده ی سولفونامیدها آلرژی دارید.

اگر قبلا دچار بیماری صرع شده اید و از انواع داروهای دیگر استفاده می کنید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: به دلیل ایجاد کمبود و نقصان مقدار اسید فولیک مفید در رشد نوزاد، زنان باردار در صورتی که قرص پیریمتامین مصرف می کنند حتما باید از مکمل های اسید فولیک نیز استفاده کنند و در این خصوص حتما با پزشکشان مشورت کنند.

√ مصرف دارو برای زنان شیرده: اثرات مصرف این دارو در شیر مادر ترشح می شود! لذا حتما طبق دستور پزشکتان عمل کنید.

√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: با توجه به سن و وضعیت فیزیکی کودک، کاهش دوز مصرفی ضروری می باشد.

√مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: بلامانع است اما در صورت مصرف طولانی مدت باید مکمل های اسید فولیک هم استفاده شود تا مانع از ابتلا به بیماری های خونی گردد.

√ نکته: برای کاهش بیماری های گوارشی این قرص را همراه غذا مصرف کنید.

منبع: https://asanteb.com

نیکی ها...
ما را در سایت نیکی ها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد کاظم مشهدی بازدید : 259 تاريخ : جمعه 9 شهريور 1397 ساعت: 13:42